Dirk Janszstraat te Sint Annaparochie

Nieuwbouw 12 sociale huurwoningen te Sint Annaparochie
Het Friese dorp Sint Annaparochie bevindt zich in ťťn van de officiŽle krimpgebieden van Nederland. De sociale huurvoorraad staat onder druk in deze gebieden. Om het dorp aantrekkelijk te houden en de leefbaarheid te vergroten, is woningbouwstichting Wonen Noordwest Friesland bezig met de revitalisatie van wijken. Woningen die niet meer voldoen worden weggehaald en in kleinere aantallen worden kwalitatieve, duurzame sociale huurwoningen teruggebracht. Vaak is er een opdeling van doelgroepen binnen een gemeenschap waarbij er niet tot nauwelijks sociale cohesie aanwezig is. Om deze sociale cohesie juist te stimuleren is er bij dit concept een mix gerealiseerd van gezins- en seniorenwoningen. Door de woningen daadwerkelijk te mixen is een buurtje gecreŽerd waar de senioren letterlijk tussen de gezinnen wonen en dat geeft reuring en gaat vereenzaming tegen. Samen een straatje delen geeft handvatten voor contacten waardoor je sneller even wat voor elkaar kan doen. De semi-openbare ruimte in de Dirk Janszstraat is ingericht om elkaar te ontmoeten. De voordeuren en de eetkamers van de woningen zijn georiŽnteerd op deze ruimte waardoor er levendigheid is en verbindingen kunnen ontstaan in een vertrouwde omgeving. Dit nieuwbouwplan moet zorgen voor een sociale dynamische buurt waar je met plezier kunt wonen in een vertrouwde omgeving.

Op de locatie, in het zuidwestelijk kwartier van Sint Annaparochie, stonden voorheen een groot aantal gedateerde seniorenwoningen, welke de begrenzing vormden van een parkachtige setting met een vijverpartij. In het nieuwe bestemmingsplan is voor de vervangende nieuwbouw een bouwvlak opgenomen die de overgang tussen de interessante Kade en de parkachtige setting moest gaan vormen. Hierbij moest de Dirk Janszstraat, die dwars door het bouwvlak sneed, gehandhaafd blijven. Dit maakte het geheel tot een complexe opgave, aangezien de 12 nieuwe woningen hierdoor meerdere interessante oriŽntaties zouden kennen. De opgave heeft uiteindelijk geleid tot de realisatie van twee rijen bebouwing (vijf kadewoningen en zeven parkwoningen) zonder een echte achterkant maar juist met vier uitgesproken voorkanten.
Het programma bestaat uit zeven gezinswoningen en vijf seniorenwoningen die voldoen aan de sociale huurgrens. Om de sociale cohesie tussen ouderen en jongeren in deze straat te versterken en een mogelijke stigmatiserende werking in de architectuur te voorkomen is er voor gekozen om deze senioren- en gezinswoningen om en om te plaatsen. De seniorenwoning en gezinswoning zijn als geschakelde villaís vormgegeven, met als resultaat een optische schaalvergroting en een chique uitstraling. De gevels van de relatief eenvoudige hoofdvorm zijn opgetrokken uit een levendige / gemÍleerde helderoranje, kolengestookte baksteen welke is samengesteld uit drie afwijkende formaten.
In de gevelcompositie zijn de slanke, antraciet kleurige, aluminium kozijnen op een speelse manier opgenomen en verspringen ook nog eens in diepte. Daarnaast accentueren de witte betonpanelen, met een figuratie die overeenkomt met die van de cortenstalen privacy-schermen, de sneden in het metselwerk t.p.v. de seniorenwoningen en bij de entrees naar de gezinswoningen. De figuratie verwijst naar een bladerenkroon van een boom bedacht door kunstenaar Arthur Dreissen. Om een wildgroei aan hokken en stekken te voorkomen is er voor de Dirk Janszstraat een inrichtingsplan gemaakt waarbij de privť tuinen en de daarbij behorende donker gekleurde bergingen van de gezinswoningen zijn opgenomen. Hierbij is voorzien in beukenhagen en plantenbakken welke tevens als zit elementen dienst doen.
Door middel van situering en de architectuur is getracht aan de grootste duurzaamheidseis te voldoen, namelijk het behoud van deze woningen voor minimaal vijftig jaar. Wij zijn er van overtuigd dat dit ruim zal worden overschreden.

De combinatie van een bijzondere opdrachtgever en een bijzondere locatie, heeft na een intensieve maar vooral prettige samenwerking geleid tot een bijzonder ontwerp. De kwaliteit van samenwerking is af te lezen aan het concept, architectuur en detail. Tijdens het proces is het ontwerp meerdere malen getoetst aan een interne commissie vanuit de corporatie. Deze sociale levensloopgeschikte- en gezinswoningen, ŗ Ä110.000 per huurwoning, zijn volgens planning ontworpen en gerealiseerd.

Sint Annaparochie