Jan Wagenaarlaan te Leusden

Nieuwbouw villa te Leusden
Tabaksteeg, een eeuwenoude naam voor de nieuwe wijk aan de rand van Leusden, tussen Amersfoort en Utrecht. Waar vroeger tabak werd geteeld is nu een prachtige plek om te wonen en te leven. Tabaksteeg bestaat uit vier deelgebieden met ieder hun eigen naam. De Tuinen, De Kreek, Het Centrum en De Landerijen.
Aan de rand van deelgebied de Landerijen hebben wij, op een hoekkavel aan de Jan Wagenaarlaan, een villa ontworpen. Het concept van de villa bestaat uit verschillende volumes die afgedekt worden door een flauw hellend dak met een gootoverstek van een meter.
De gehele woning is op een kelder gesitueerd waarin onder andere parkeerplaatsen voor 3 auto’s zijn gesitueerd. Deze kelder bevindt zich niet in zijn geheel onder de grond waardoor de begane grond vloer zo’n 60 cm is verheven boven het maaiveld. Hierdoor ontstaat er, zowel vanuit de leefkeuken, de woonkamer als vanaf de buitenterrassen, een prachtig uitzicht over de naastgelegen landerijen.
Om deze beleving in de woonkamer te versterken is hier een kamerbreed glazen venster ontworpen. Vanuit de woonkamer is het terras te bereiken die voor de helft onder het dakoverstek is gelegen. De robuuste schoorsteen doet dienst voor zowel de open haard in de woonkamer als voor de buitenhaard op het terras.
Het beeldkwaliteitspan schrijft voor de tabaksteeg een jaren ‘30 stijl voor. Wij hebben dit thema in het ontwerp verwerkt door het toepassen van grote gootoverstekken, verschillende gemetselde bloembakken en een sterke horizontale werking van het metselwerk. Een moderne vlakke pan, kozijnstijlloze hoeken bij de hoekramen en de kleurstelling geven het geheel een eigentijds karakter.


Leusden