Albertine Agnesstraat te Sint Annaparochie
Prijswinnaar Vredeman de Vries publieksprijs 2014!

In het kader van revitalisatie en krimp zijn in het zuidoostelijk deel van het Friese dorp Sint Annaparochie, door ons bureau, twaalf gedateerde jaren zestig doorzonwoningen vervangen door tien eigentijdse levensloopbestendige woningen. Het betreft sociale huurwoningen die binnen de huursubsidie grens vallen. De plattegrond van een levensloopbestendige woning kenmerkt zich in het algemeen door haar gelijkvloerse oriŽntatie. Een dergelijke woning kan in principe uit ťťn bouwlaag bestaan. Vanwege de stedenbouwkundige maat en schaal van de Albertine Agnesstraat is er echter bewust gekozen om de logeer- / hobbykamer op de verdieping te plaatsen.
In het ontwerp is detail, reliŽf en variatie uit de jaren dertig architectuur geÔntroduceerd, welke samen met de kubistische architectuur zorgen voor een gevarieerd beeld met een herkenbare, eigentijdse en chique uitstraling in het bestaande monotone straatbeeld.
De woningen zijn in de toekomst uitbreidbaar door middel van verschillende modules die op de verdieping geplaatst kunnen worden. Zo kan er een gevarieerd straatbeeld ontstaan met een mix van senioren-, starters- en gezinswoningen. Organisatorisch en constructief is hier al rekening mee gehouden.
De zonering voor deze eventuele uitbreidingen is zo gekozen dat de kwaliteit van het evenwichtig ontworpen straatbeeld ook in de toekomst gegarandeerd blijft.

Sint Annaparochie