Dyksicht te Tjerkwerd

Nieuwbouw 6 half vrijstaande woningen te Tjerkwerd
In opdracht van Dijkstra Ontwikkeling heeft ons bureau 6 halfvrijstaande woningen ontworpen voor het uitbreidingsplan “dorpsrand” te Tjerkwerd. Dit uitbreidingsplan gelegen aan de zuid oost kant van Tjerkwerd bied een weids uitzicht over de karakteristieke Friese landerijen. De woning plattegronden hebben derhalve een indeling gekregen waarbij deze woonkwaliteit optimaal benut kan worden. Dit houdt in dat de bewoners een indelingsvrijheid wordt geboden waarbij de keuken met eethoek of de woonkamer op het prachtige uitzicht georiënteerd kan worden.
Het beeldkwaliteitplan voor deze locatie schrijft een beperkte nokhoogte voor van maximaal 7,5 meter. Om de nadelige invloeden van deze beperkte hellingshoek te ondervangen is er besloten om aan de voor - en achterzijde een dakkapel te ontwerpen. Hierdoor wordt de functionele ruimte op de verdieping maximaal vergroot en kan de verdieping optimaal benut worden. Zowel de dakkapellen als de dakgoten en de hemelwaterafvoeren, zullen worden uitgevoerd in zink. De relatief eenvoudige gevels zullen overwegend worden uitgevoerd in rood stootvoegloos metselwerk en worden voorzien van donkere kleuraccenten welke tevens terugkomen in het trasraam en de berging.
Het geheel vormt een evenwichtig beeld met een terughoudende, maar duidelijk eigentijdse uitstraling, die zich op gepaste wijze voegt naar het bestaande dorpse karakter van Tjerkwerd.

Tjerkwerd